Sifu T.R. Kamp, MSc

De hoofdtrainer bij Kungfu Instituut Xiuyang is Sifu Terry R. Kamp. Op het moment van schrijven bezit Sifu Kamp de 3e TG in het WingTczun kungfu en heeft hij meer dan 10 jaar ervaring in het lesgeven. Hij is in 2004 zijn WingTczun training begonnen onder Sifu Edgar Zimmermann van EWO Kungfu in Enschede. In 2009 is Sifu Kamp begonnen met het lesgeven in WingTczun kungfu. Dit was eerst als assistent, later op zelfstandige basis.

Parallel aan zijn activiteiten bij EWO Kungfu is Sifu Kamp in 2008 begonnen met het wekelijks verzorgen van gemengde vechtsportlessen in Hengelo. Hier heeft hij geleerd om veel energie en toewijding in zijn trainingen te stoppen. In dit initiële proces heeft Sifu Kamp vaardigheden opgebouwd die hij tot op de dag van vandaag nog steeds inzet. Binnen een jaar heeft hij zich op zo’n wijze ontwikkeld dat Sifu Zimmermann hem heeft gevraagd te assisteren bij de wingtczun lessen in Hengelo.

In 2009 is Sifu Kamp begonnen met het geven van Wingtczun lessen onder leiding van Sifu Zimmermann in Hengelo. Eerst bestond dat uit assisteren bij de kinderen. Later, kwam het assisteren bij de volwassen erbij en uiteindelijk leidde Sifu Kamp de afdeling in Hengelo. Sifu Zimmermann kwam één keer in de twee weken poolshoogte nemen over de gang van zaken. Sifu Zimmermann vond de vorderingen zo goed dat Sifu Kamp later toestemming kreeg om zijn eigen school te beginnen in Nijmegen.

Deze periode is voor Sifu Kamp een grote mogelijkheid geweest om zich te kunnen ontwikkelen. Aan de ene kant was er de structuur binnen de traditionele vechtsport en een Sifu die ondersteuning en inzichten bood. Aan de andere kant was er de eigen groep waar er veel meer verantwoordelijkheid was maar ook veel meer mogelijkheden om te experimenteren met andere trainingsmethodes en lesvormen. Voor Sifu Kamp was er de uitdaging om vanuit verschillende vechtsporten een gestructureerde training te verzorgen.

Nijmegen 2010, in dit jaar is Sifu Kamp naar Nijmegen toe gekomen voor zijn studie psychologie aan de Radboud Universiteit. De gemengde vechtsportlessen in Hengelo zijn om deze reden gestopt, echter Sifu Kamp heeft bij het Radboud Sportcentrum zijn lessen in de gemengde vechtsporten doorgezet. Met een groep medestudenten is hij verder gegaan met het ontwikkelen van trainingsprogramma’s en zichzelf te gaan verdiepen in MMA (oftewel Mixed Martial Arts). Sifu Kamp heeft vervolgens bij de SKMO de opleiding tot MMA docent op niveau 3 van de kwalificatiestructuur sport van de NOC*NSF met goed gevolg afgerond.

Op 8 maart 2012 heeft Sifu Kamp de Nijmeegse Studenten Mixed Martial Arts Vereniging Kaizen opgericht. De naam Kaizen betekend zoveel als iets uit elkaar halen en op een beter manier weer in elkaar zetten. Deze naam is gekozen om nadruk te leggen op het zelfontplooiende effect van vechtsport. Naast oprichter is hij voorzitter en trainer geweest van deze vereniging. De bestuurlijke ervaring die hij hier heeft opgedaan gebruikt hij nu in zijn onderneming.

De meest recente stap die Sifu Kamp heeft gezet is het opzetten van zijn eigen school: Kungfu Instituut Xiuyang. Een enorme uitdaging. Hier voegt hij alles wat hij tot nu toe heeft geleerd samen. Het is zijn ambitie lessen aan te bieden op hoogstaand niveau, in een veilige en aangename omgeving. Bij Kungfu Instituut Xiuyang wil hij mensen dat stukje kracht en rust bieden dat hij zelf altijd uit de sport gehaald heeft.

Naast zijn visie over de beleving van vechtsport houdt Sifu Kamp zich ook bezig met de technische opbouw van de training. Deze opbouw in de basis vanuit alle verschillende vechtsporten die hij beoefend heeft (WingTczun, Judo, Kickboksen, Capoeira, MMA en Grappling) alsmede zijn studie psychologie aan de Radboud Universiteit.